Juridik

Det är många saker som du som närstående eller dödsbodelägare omedelbart måste ta ansvar för. Förutom att beställa en begravning behöver eventuell bostad och eller husdjur skötas om liksom andra praktiska saker som att tömma kylskåp och så vidare. Vid besök i den avlidnes bostad är det bra om alla dödsbodelägare kan göra det samtidigt och är överens. Finns oenighet bland dödsbodelägarna kan man be en utomstående person närvara vid besök i bostaden.

Dokumentbevakning

Vi kontrollerar alltid om det finns något som är dokumentbevakat genom Sveriges Begravningsbyråers Förbund. Det kan vara ett livsarkiv eller ett testamente.

Försäkringsinventering

En unik tjänst där dödsboets försäkringsengagemang inventeras. Bland annat inventeras medlemsförsäkringar, tjänstepensioner, olycksfallsförsäkringar, tjänstegruppliv och begravningskassor.

Bouppteckning

Bouppteckningen ska, enligt lag, upprättas för varje person som avlidit och är en rättshandling. Den är en förteckning över dödsbodelägare, skulder och tillgångar i dödsboet samt fastställer vilka som är arvtagare. Bouppteckningen är dödsboets legitimationshandling. Inom fyra månader efter dödsfallet ska bouppteckningen var registrerad hos Skatteverket. Om dödsboet inte äger någon fastighet och inga andra tillgångar finns utöver de som täcker begravningskostnaderna kan socialförvaltningen kontaktas för hjälp med en dödsboanmälan.

Arvskifte

Ett dödsbo kan bestå av flera dödsbodelägare och då bör ett arvskifte upprättas. Ett arvskifte kan tidigast upprättas när bouppteckningen är klar och registrerad hos Skatteverket. Arvskifte är en handling dödsbodelägarna emellan om hur fördelningen av arvet ska ske. Om make/maka eller sambo finns ska bodelningen göras först eller i samband med arvskiftet. Om den avlidne skrivit ett testamente så reglerar det den avlidnes kvarlåtenskap.